Praktisk info om Sierra Leone

Før reisen

Skriv ut denne og ta med deg i håndbagasjen. Du kan laste ned hele dokumentet her!

Billettene
Billettene bestilles av CapaCare så snart avreise- og hjemreisetidspunkt er fastsatt. Reiseruten avhenger av hvilke tidspunkt som er aktuelle, samt pris. Det er ønskelig å bestille billetter i så god tid at vi kan kjøpe rabatterte billetter, ofte minimum 2 måneder før avreise.

Søke visum
Vi søker visum for deg. Send et scannet kopi av informasjonssiden i passet ditt.

Vaksiner
Vi følger Folkehelseinstituttets retningslinjer for vaksinering. Utfyllende informasjon finnes her. Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert 10. år. I tillegg må du ha hepatitt A og B samt gul feber. Du må medbringe dokumentasjon (gis på vaksinasjonskontoret) på gul feber vaksine da dette kan bli sjekket på flyplassen i Freetown før du slipper inn i landet. I tillegg anbefaler vi vaksine mot tyfoidfeber og meningokokk sykdom. Det er mye tuberkulose i Sierra Leone og de fleste nordmenn har BCG vaksine. Malariaprofylakse Hovedformålet med medikamentell profylakse er å hindre dødsfall på grunn av malaria. Samtidig tilstrebes minst mulig bivirkninger av medikamentene. Ingen av medikamentene gir fullstendig beskyttelse mot malaria. Følgende medikamenter brukt som malariaprofylakse er tilgjengelig i Norge per januar 2013:

  • Meflokin (Lariam®)
  • Atovakvon-proguanil (Malarone®)
  • Hydroksyklorokinsulfat (Plaquenil®)
  • Proguanil (Paludrine®) – kun tilgjengelig på spesielt godkjenningsfritakAnbefalt medikamentell profylakse er Lariam® eller Malarone®, Risikoen for malariasmitte er stor i hele landet.Det er viktig at du har med deg et oppdatert vaksinasjonskort. Disse papirene kan det være lurt å oppbevare sammen med passet. Du kan risikere å måtte vise vaksinasjonspapirene i passkontrollen.

Kontrakt
Her finner du en kontrakt som du må fylle ut. Du kan velge om du vil sende pr post, eller scanne og sende via e-post Denne må være CapaCare i hende i god tid før avreise (senest 4 uker før avreise).

Penger
Veksle inn i dollar før avreise, eventuelt på Gardermoen eller på en av de større internasjonale flyplassene. Du veksler til den lokale valuta (Leones) etter ankomst Sierra Leone. Du kan veksle på flyplassen eller på en av de lokale supermarkedene.

Forsikring
Sjekk om du er forsikret i ansettelsesforhold hos arbeidsgiver. Dersom dette ikke er tilfellet, må du skaffe din egen reiseforsikring. De fleste helårs reiseforsikringer dekker uforutsette utgifter i forbindelse med sykdom eller ulykke i Sierra Leone. Siden du reiser ned som frivillig, har CapaCare ingen egen forsikring som dekker deg, så det er viktig at du sjekker at dette er greit.

Hva du trenger å ta med

Klær/utstyr

Apotekvarer

Annet

Langbukse til bruk på sykehuset

Malariamedisin

Gammel mobil, Kamera

Skjorte/langermet T-skjorte til kvelds for å unngå stikk av Malariamygg

Mygg A rollon, eller noe som inneholder DEET.

Penger

Silkelakenpose

AntiBac

Hodelykt/lommelykt

Putevar

Lite reiseapotek om ønskelig: paracet

Ekstra batterier

Sandaler, joggesko, gode sko til bruk på sykehuset

Toalettsaker

Paraply (dersom du skal være der i regntiden)

Lighter til talglys

Strømadapter til britiske kontakter.

 

Kommunikasjon mens du er på Masanga
Det er relativt god mobildekning i Sierra Leone generelt. I hele Freetown vil du ha god dekning hele tiden. Det er også mobildekning på enkelte deler av sykehusområdet. Selve sykehuset og der du skal bo, er det dessverre ikke dekning. Det vil derfor være enklest at du som reiser nedover ringer hjem på avtalt tid. Norsk mobilabonnement fungerer greit både til innkommende og utgående samtaler. MMS fungerer ikke, SMS fungerer noen ganger og er ikke til å stole på. Mange velger å ta med 2 mobiltelefoner. Den ene med ditt norske SIM til innkommende samtaler fra utlandet, den andre med et Sierra Leonisk SIM kort (Nummeret får du når du kjøper SIM-kortet) for lokale telefoner og utgående internasjonale telefoner. På hjemmesidene finner du en oversikt over styremedlemmer i CapaCare med kontaktinformasjon. Gi denne videre til dine pårørende slik at de har noen å kontakte dersom det under oppholdet blir viktig å komme i kontakt med deg. Det er svært dårlig internettforbindelse, men satellitt basert internett vil være tilgjengelig i perioder. Denne kan brukes til å sende og motta mailer med tekst, evt noe webbrowsing.

Undervisningsmatriale
Variert undervisning er en fordel. Mange trenere har hatt stor glede av å ta med minnepinne med videoer/bildeserier av enkle kirurgiske operasjoner/prosedyrer, egne powerpoint etc. Du vil få en link til aktuelt undervisningsmatriale, men noe supplering er kjærkommet. 

Folderen A – Training Modules vil være den mest relevante. Her finner du 8 moduler og du vil få vite hvilken modul du skal undervise. Sett deg inn i dette stoffet på forhånd.
Hver modul er delt i:
1. Reading
a. Curriculum og læringsmål for modulen
b. Relevante kapittel fra tekstboken ”Surgical Care at the districthospital”
c. Artikler

2. Teaching material
a. Presentasjoner (både pdf og jpeg bilder) som korrelerer til tekstboken
b. Spørsmål knyttet til hver modul. Studentene har også disse ressursene.
Under E-Resources-finnes ytterligere treningsmateriale tilpasset kirurgiske og obstetriske tjenester i ressursfattige områder.

 

Under oppholdet

Ankomst Lungi Airport/Overnatting Freetown
Etter at du har hentet kofferten din, kan du benytte anledningen til å veksle inn til lokal valuta, Leones. Det er vekslingsmuligheter på flyplassen eller du kan stikke innom et supermarked på veien til Masanga. Selv om det er mulig å betale med dollar enkelte steder i Freetown, er det greit å ha minimum 400 000 (ca 100 USD – Sept 2011) Leones per uke du skal være i landet. 10 000 Leones tilsvarer ca 15 NOK.

Dersom du ikke har vært i Sierra Leone før vil du bli møtt på flyplassen. Utenfor ankomsthallen ser du da noen med et skilt det står CapaCare på.
Avhengig av når du ankommer er det 2 alternativer for videre transport:
1. Dersom ankomst på kvelden – overnatting ved flyplassen eller i Freetown.
2. Ankomst på morgenen – direkte til Masanga via Port Loko road

Den snareste veien til Masanga er via Port Loko road. Da unngår du Freetown og sparer en god del tid og strabaser. Noen ganger kan det hende at Port Loko road er lite fremkommelig (f.eks i regntid). Da blir det nødvendig å reise via Freetown.

Skulle du komme ut for at ingen henter deg er oppskriften for å komme seg inn til ditt overnattingssted som følger:
1. Dersom du skal overnatte ved flyplassen: du har fått med deg adresse og kontaktinfo for det hotellet som er booket for deg. Ta en taxi dit og ta kontakt med en av de lokale CapaCare-ansatte. Husk kvittering for utgifter.
2. Dersom du skal inn til Freetown: Fra flyplassen må du ta båt inn til Freetown. Rett utenfor ankomsthallen (ca 100 meter til høyre for utgangen) kan du kjøpe billetter til hurtigbåten hos selskapet Pelican Water Taxi. Prisen har i lang tid vært 40 USD. Husk kvittering for reiseregning. For å komme fra flyplassen til båten vil du måtte ta buss i ca 10 min. Bussen er inkludert i båtbilletten og du vil bli anvist plass i bussen. Det kommer til å være mange som vil hjelpe deg med kofferten. Du velger selv om du vil betale for dette (maks 5000 Leones). Strengt tatt vil ikke dette være nødvendig da flere av disse jobber for selskapet som driver båtene.

Ved ankomst Freetown tar du taxi til Jays Guesthouse (mellom 20 000 og 40 000 Leones) om ikke annet overnattingssted er oppgitt. De fleste taxi-sjåfører kjenner til vertshuset. Det ligger i krysset mellom Willcinsons road og Aberdeen road. Dette er to hovedgater i byen. Jays Guesthouse ligger vis-a-vis en bensinstasjon. Se kart for transport fra anløpsstedet for båten til Jays Guesthouse. 1

Der vil det være forhåndsreservert rom til deg. Du betaler selv for rommet og får dette dekket via reiseregning. Prisen for et rom er 200 000 Leones og inkluderer frokost. Du kan betale med dollar. Før du forlater Freetown kan det være smart å kjøpe et lokalt SIM kort, Dette vil gi deg mulighet til å ringe hjem til en brøkdel av prisen det koster dersom du bruker det norske. I tillegg må du kjøpe ”kontantkort” (top-up card). Kjøper du 2000 units kan du ringe Europa i mer enn 30 minutter. Sierra Leone er en time etter norsk tid om vinteren og to timer etter om sommeren. Hovedspråket i Sierra Leone er engelsk.

Transport til Masanga
Du vil bli hentet i en bil fra Masanga sykehus. Bilturen tar fra 4-6 timer avhengig av veivalg og trafikk. Ta med vann og mat til reisen. Det kan være lurt å be sjåføren stoppe på et supermarked slik at du kan handle det du trenger til reisen og eventuelle ekstra ting til oppholdet. Du trenger ikke kjøpe mat til selve oppholdet. Dette ordnes lokalt av hushjelpen.

Transport mens du er på Masanga
Å reise på veiene i Sierra Leone kan være en av de farligste etappene i løpet av ditt opphold i landet. Basert på internasjonale veitrafikk-data, er sannsynligheten for å oppleve en alvorlig skade eller død pga bilulykke i Sierra Leone opptil 100 ganger mer vanlig pr kilometer sammenlignet med det vestlige Europa.
CapaCare tar dette seriøst og har kjøpt en ny bil for å sikre maksimal trygghet for våre frivillige.
For din egen sikkerhet, og for å minimere foreningens kostnader ved drift av denne bilen, er det viktig at de følgende prosedyrer følges:
1. Bilen skal kun kjøres av en av de lokale
2. All transport på jord- og leirveier må begrenses til et minimum. Dersom du trenger lokal transport i områdene rundt Masanga, spør logistikkkoordinator om det er mulig å bruke en annen bil.
3. Når bilen er på Masanga skal den parkers innendørs.
4. Logistikkoordinator på Masanga har endelig bestemmelsesrett over bruken av bilen. Den lokale STP-koordinator hjelper deg å arrangere reisen, men har ingen autoritet utover de ovenfor nevnte punktene.

 

Oppholdet på Masanga Kort om Sierra Leone (fra Wikipedia) 2
Sierra Leone ligger ved Atlanterhavet, og er ulikt resten av Vest-Afrika, et fjellrikt land. Ved mesteparten av kysten består landskapet av sumpet sletteland, mens en rekke vulkanske fjell strekker seg sydøstover fra hovedstaden Freetown. Nord i landet er landskapet preget av et savannehøyland kalt Bolilands. Sierra Leone hadde i 2011 en estimert befolkning på 5 363 669. Landet har en ung befolkning, der 41,8 % er under 14 år. Landet befolkes av en rekke forskjellige etniske grupper, der de viktigste er temne (35 %), mende (31 %), limba (8 %), kono (5 %) og krio (2 %).[2] Temne-folket bor i hovedsak nord i landet, mens mende-folket holder til i syd-øst. Unike blant Sierra Leones etniske grupper er krioene, som er etterkommere av frigjorte amerikanske og vestindiske slaver som migrerte til Freetown-området på 1800- tallet. 3 Hver av de etniske gruppene har i hovedsak sitt eget språk, med temne og mende som de to største. Krio, et kreolspråk basert på engelsk, dominerer i Freetown- området og er et slags lingua franca for resten av landet: Selv om bare 10 % har det som morsmål forstås det av 95 % av befolkningen. Engelsk er landets offisielle språk, men brukes kun av den utdannede eliten. Omtrent to tredjedeler av befolkningen bekjenner seg til islam, mens omtrent en fjerdedel hører til kristendommen. Mange praktiserer også ulike naturreligioner, gjerne i kombinasjon med enten islam eller kristendom. Som en republikk ledes Sierra Leone av en president, som etter grunnloven av 1991 maksimalt kan sitte i to femårsperioder. Presidenten har vide politiske fullmakter, og er både statsoverhode, regjeringssjef og militær øverstkommanderende. Presidenten velges i flertallsvalg, og siden 2007 har Ernest Bai Koroma (APC) vært Sierra Leones president. Den lovgivende forsamlingen har ett kammer, og velges for en femårsperiode. Parlamentsvalg avholdes samtidig som presidentvalg, og 112 av parlamentets 124 medlemmer velges her. De resterende tolv plassene går til personene som har vervene som paramount chief i landets tolv administrative distrikter. Stemmerettsalderen er 21 år. Det politiske livet i Sierra Leone domineres av to partier: All People’s Congress (APC) og Sierra Leone People’s Party (SLPP). I parlamentsvalget i 2007 fikk APC 59 av 112 parlamentsplasser på valg, mens SLPP fikk 43. Med en høy sperregrense på 12,5 % er det kun de to tidligere nevnte og People’s Movement for Democratic Change (PMDC) som er representert i nasjonalforsamlingen. Siden borgerkrigen tok slutt i 2001 har det vært tre valg i landet, i 2002, 2007 og 2012. Valgene var blitt vurdert til å være «frie og rettferdige» av internasjonale valgobservatører.
Sierra Leone består av de tre regionene Northern, Eastern og Southern, samt området Western (som omfatter hovedstaden Freetown og omegn). Disse er igjen delt inn distrikter, totalt 12. Under distriktene er landet delt inn i høvdingdømmer. Sierra Leone er et av Afrikas økonomisk minst utviklede land. Til tross for at landet er rikt på naturressurser, klarer ikke landet å utnytte disse godt nok. Sierra Leone har en svært lav økonomisk vekst, til tross for sine mange muligheter. Det er mange grunner til at økonomien i Sierra Leone er så svak. Det som har skadet økonomien mest, er borgerkrigen. Økte importpriser, synkende inntekter fra gruvedriften og en lite effektiv offentlig administrasjon har bidratt til en negativ utvikling, og i perioden 1985–95 sank brutto nasjonalprodukt årlig med 3,4 %. Borgerkrigen startet i 1991. Men allerede før borgerkrigen var Sierra Leone et av verdens minst utviklede land. Krigen satte det meste av næringslivet ut av spill. Sierra Leone er først og fremst et jordbruksland, og krigen har rammet både jordbruket og den økonomisk sett viktige gruvedriften. I 1960- og 1970-årene var eksport av diamanter hovedinntektskilden for Sierra Leone; siden den gang har landet ikke tjent mye av produksjonen. Fra midten av 1980-årene er det iverksatt flere økonomiske kriseprogrammer. I 1995 sysselsatte primærnæringene i underkant av 70% av befolkningen. I 1994 sto mineralene for 84% av eksportinntektene. Diamantinntektene har i stor grad blitt brukt til å finansiere den opprivende borgerkrigen og har ikke kommet folket tilgode; borgerkrigen dreide seg også i stor grad om nettopp kontroll over de rike diamantforekomstene.

 

Boforhold DSCN3065
Du skal bo i CapaCare sitt hus. Huset ble renovert på slutten av 2010. Utgiftene for kost og logi betales av CapaCare i forkant av oppholdet. CapaCare-huset har 4/5 soverom av varierende størrelse. Alle senger har myggnetting.
3 personer vil jobbe i CapaCare- huset mens du er der. Disse vil tilberede 3 måltider, gjøre innkjøp, ta oppvasken, vaske klær og bære vann til deg. En vil være ansvarlig for sikkerheten mens du bor der.

 

 

 

CapaCare policy
Her er noen viktige spilleregler for oppholdet:
Du er gjest hos den lokale arbeidsgiveren og det er derfor viktig at du utviser ydmykhet og lojalitet.
På Masanga vil mange søke din oppmerksomhet. Det er ikke anbefalt å gi penger eller annet til de innfødte. Dette vil raskt spre seg og skape forventninger hver gang det kommer nye frivillige. Tenk på at du er der som frivillig og at det er ditt bidrag.
Møt presis til avtalt arbeidstid og kle deg profesjonelt. Lange benklær er vanlig.
Seksuelle forhold med lokalbefolkning er uakseptabelt.
Ha god kjennskap til STP-programmet og vær lojal mot hensikten med denne. Sørg for at du er godt innforstått med det du skal gjøre og sørg for at dette blir gjort. Har du forlag til forbedringer mottas disse med takk!
Vis hensyn ved fotografering. Spør om det er OK at du tar bilde.
Du vil ikke motta lønn under oppholdet. Du må regne med å inngå en i vaktfunksjon mens du er på Masanga. Dette avtales nærmere med ansvarlig lege.
Bær navneskilt under oppholdet.
På Masanga skal du utvis samme etiske og proffesjonelle holdning som du har på jobben din hjemme.

Reis til Masanga med omtanke og ansvarlighet overfor deg selv, dine medfrivillige og ikke minst overfor de lokale.

Hva skjer på Masanga?
Du må beregne å være på jobb klokken 08.15. Dagens avsluttes når programmet for dagen er over. Du spiser frokost, lunch og middag i CapaCare-huset. Hushjelpen handler som regel inn på tirsdager, men dette kan du avtale med henne.
Strømmen er på fra 19.00-22.00. Utover dette blir det strøm når det er operasjoner på sykehuset. Det er innlagt strøm i CapaCare-huset og du har mulighet til å lade både mobil og pc om ønskelig. Det er en sykkelfabrikk og en veskebutikk på Masanga. Vil du møte lokalbefolkningen kan du trygt gå en tur i Masanga Village.
Kart over sykehusområdet på Masanga:

4

Etter reisen

Sende blogginnlegg til www.capacare.org
Etter reisen forventes det at du skriver et ”reisebrev”/blogginnlegg fra ditt opphold på Masanga. Brevet kan være på max en side og helst på engelsk. Legg gjerne til andre bilder fra oppholdet . Innlegget må være oss i hende senest 2 uker etter hjemkomst.

Sende ”End of mission report”
Etter reisen skal du sende en rapport basert på dine erfaringer som trener i STP- programmet. Du vil finne en mal for dette her. Denne må være oss i hende innen 2 uker etter hjemkomst.

Reiseregning
Utgiftene dine fører du opp i en reiseregning. Merk at det finnes en norsk og en engelsk utgave. Vi aksepterer kun reiseregninger som er skrevet i denne versjonen. Originalkvitteringer må legges med og nummereres. Du vil ikke motta diett under oppholdet, da alle dine måltider vil være dekket. CapaCare dekker heller ikke kilometergodtgjørelse. Dine boardingkort skal legges ved.

Regningen signeres og sendes til CapaCare, c/o Dr. Håkon Bolkan, St.Olavs Hospital, Kirurgisk avdeling,
Postboks 3250 Sluppen, N-7006 Trondheim, Norge
innen 2 uker etter endt reise.

Test etter hjemkomst
MRSA skal taes ved hjemkomst. Du skal ha negativt svar før du begynner å arbeide. Det tar vanligvis 2-3 dager å få svar.

Vil du bidra mer?
Ta kontakt med CapaCare for å høre om mulighetene om å delta enda en gang og evt medlemsskap. Vi hører gjerne fra deg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA