Entusiasmens makt i hvitt

Skrevet av Hilde Merete Klungerbo

 

Mitt engasjement ledet meg for en tid tilbake til Sierra Leone i Afrika. Et land og et folk som har lidd mye mer enn vi kan forstå. De harde fakta forteller om et land der en stor del av foreldregenerasjonen er borte. Ca 40% av befolkningen er under 14 år . Mødre og fedre ble slaktet av rebeller under krigen som herjet for noen år siden. Avkutting av hender og føtter, voldtekt av kvinner og barn. Det er vanskelig å tenke seg hvordan det må ha vært. Men folks iboende kraft som følge av år med frykt, død og smerte skal ikke undervurderes. Heldigvis er det ikke bare i Norge vi har ildsjeler. De finnes også i rikt monn i Afrika.

Leymah Gbowee (født 1972 i Liberia, naboland til Sierra Leone) er et godt eksempel på det. Seksbarnsmoren har sammen med sin medsøstre skapt et engasjement som er så stort at det blant annet presset fram en fredsavtale og avslutning av den andre liberiske borgerkrigen i 2003. Vi snakker med andre ord om en ekte utgave av Pippi! Sterk, smart og ikke minst veldig, veldig uredd…

Leymah etablerte i 2002 ”Women of Liberia Mass Action for Peace.” Aksjonen startet med at kvinner sang og ba sammen på markedet. Både kristne og muslimske kvinner ble engasjert til å delta i ikkevoldelige protester. Budskapet var enkelt: Vi vil ha fred! Tusenvis av kvinner kledde seg i hvite T-skjorter med forskjellige freds-slagord. Og de var kreative!

Kvinnene truet med sexstreik (minner meg om et annet slagord: ”Det enkle er ofte det beste ”☺) dersom ikke mennene bidro det de kunne til å fremme fred.

Kvinnene, med Leymah i spissen, satte deretter fart i fredsforhandlingene i Ghana ved å blokkere alle utganger i møtelokalene, slik at det likevel kom til en avtale i de fastlåste fredssamtalene! Mennene som diskuterte potensielle fredsløsninger kom seg rett og slett ikke ut før de var kommet til en fredsavtale. På den måten har Leymah sitt engasjement banet vei også for andre land sine fredsprosesser.

Jeg bøyer meg i støvet av beundring. For en dame!

Dersom du vil la deg inspirere av Leymah Gbowee og hennes entusiasmegrupper, kan jeg anbefale dokumentarfilmen ”Pray the Devil Back to Hell” (2008). Du kan lese mer om filmen her: http://praythedevilbacktohell.com/

Leymah er medvirkende årsak til valget av Ellen Johnson Sirleaf i Liberia – den første kvinnelige presidenten i et afrikansk land. Leymah Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf var nylig i Oslo for å motta Nobelprisen (i tillegg til Tawakkol Karman).

Jeg heier på dere! Gratulerer med fredsprisen!

Hilde Merete Klungerbo
Styremedlem CapaCare