Masanga Hospital

Skrevet av Jorun Haga

14-26.januar 2011

Mine tanker- ønsker og vyer for MASANGA, et vakkert stykke AFRIKA- midt i Sierra Leone. Frodig og vakkert, nydelig natur og vennlige mennesker – i et fattig land. Det har for meg vært et privilegium å få oppleve dette – å få være gjest hos disse vennligsinnede menneskene – under svært primitive levevilkår. Jeg er glad for å kunne bidra i det fantastiske arbeidet for Masanga`s venner.

Noen tips for neste rotasjon, nyttige ting å ta med:
Håndklær, putetrekk – det er 2 store hodeputer i hvert rom.
Lakenpose. Evt.1 lite fleespledd – avhengig av når på året. Fra medio januar blir det varmere og varmere. Mars April er varmeste mndr.
Hodelykt. Elektrisitet fra kl.19 – til kl.22.
Myggolje, myggstift.
Lesestoff.
Ta gjerne med 2 mob.tlf. det er billig å kjøpe eget sim.kort – og i tillegg ha sitt faste nr. det er god dekning på spesielle områder.
Ta med gode, lette ikke for fine sko. Alt blir farget brun- rosa pga.sand og grus.
Arbeidstøy og arbeidssko. Det finnes noe der.
Imodium. Våtservietter. Hånddesinfeksjon.

Daglige rutiner i huset vi bor er notert i en egen bok.

SYKEHUSET.
Det er laget prosedyrer for de forskjellige oppgavene de er gitt i avdelingene – så for ikke å endre på det de er vant til, tror jeg det er smart å vise hvordan vi hele tiden kan forbedre ting – ut i fra det de allerede gjør. De har gitt uttrykk for at de er glad for dette og viser interesse for å lære mer og forbedre ting på alle plan. Målsettingen må være bedre og bedre dag for dag. Selv om det går ”small- small” som vi sier her.

Dagene starter kl. 08.10 med evt.morgenmøte med div.info –mandag,onsdag,fredag. Så følger visitt på alle avdelinger. opr.dager er tirsdag og torsdag evt. Også andre dager avhengig av hva som blir bestemt på visitten og ø.hjelp selvfølgelig.

UNDERVISNING – OPPFØLGING – FORBEDRING.
Den viktigste oppgaven for oss er etter min mening å følge opp de daglige rutiner i avdelingene. Her er det mye å ta fatt i !!
Etter visittrunden – forberede og undervise i sårstell sårbehandling og sårskift. Jeg har så smått prøvd å iverksette fot og håndbad med jod og vann, lufttørking og bandasjering.
Påfylling og rengjøring av skifte tralla – høyne hygiene på ALLE plan er en stor målsetting som man må jobbe med i tiden framover.
Undervise i forberedelse av opr.pas. legge inn veneflon, blærekat, sjekke pas.underskrift osv.
Ta imot pas.etter opr. Sjekke BT. Puls.temp. og resp. Obs.dren. ta imot alle beskjeder og følge opp medisinering – være sikker på at de blir gitt.
Væskebalanse må følges opp.
Rapportering ved vaktskiftene må utføres både muntlig og skriftlig.

Det er som sagt mye å ta fatt – men det går framover. Det har vært en fin opplevelse å være her. Å få lære dette landet og disse menneskene å kjenne.

En stor takk til deg Håkon for to fine uker, en fantastisk opplevelse i godt samarbeide.

Med vennlig hilsen Jorun Haga.